Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'den korkunç açıklama... Doğu Guta’da Şubat’tan bu yana bin 700’den fazla insan öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Şubat ayından bu yana Doğu Guta’daki askeri operasyonlarda bin 700'den fazla insanın öldüğünü bildirdi.



Siviller için son birkaç ayın en acımasız zamanının yaÅŸandığını belirten BM Acil Durum Tahkim Koordinatörü Mark Lowcock yaptığı açıklamada, tıbbi tesisler baÅŸta olmak üzere kritik sivil altyapıya yönelik Åžubat ayından bu yana en az 28 saldırı ve bu yılın başından beri de 70'den fazla saldırının rapor edildiÄŸini bildirdi. Lowcock, “On binlerce insan, savaÅŸtan zarar gören ülkede de yerlerinden edilmiÅŸler ve birçoÄŸu aşırı kalabalık, kötü donanımlı barınaklarda yaÅŸamaktadırlar. Su, saÄŸlık ve hijyen sıkıntısının yanı sıra artan güvenlik sorunu had safhadadır” dedi.
 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in uluslararası insani ve insan hakları hukukuna tam olarak saygı gösterilmesi, insani yardımın saÄŸlanması ve sivillerin korunmasını güvence altına almak için tüm taraflara yönelik çaÄŸrısını hatırlatan Mark Lowcock, “Güvenlik Konseyi'nin 2401 sayılı kararını geçen ay kabul etti. Konsey, insani yardımların teslimatını ve ihtiyaç sahiplerinin tıbbi tahliyesini mümkün kılmak için ateÅŸkesi kabul etmiÅŸ ve taraflara çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu. Sorun ne olursa olsun, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve üyeleri, Suriye halkının akıbetini takip etmeye kararlıdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
 
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINI GEÇTİ
Süre bakımından Suriye'deki çatışmaların, Ä°kinci Dünya Savaşı'nı geçtiÄŸini hatırlatan Lowcock, “Çatışmanın baÅŸladığı 2011 Mart ayından bu yana 13 milyondan fazla Suriyeli insani yardımlara bağımlı durumdadır. Bunlardan 6.1 milyonu ülke içinde yerlerinden edilmiÅŸ ve 5,5 milyondan fazlası sınırlarının dışına sığınmıştır. Ayrıca, ülke genelinde evlerin ve konutların üçte biri ile tüm saÄŸlık tesislerinin yaklaşık yarısının imha edildiÄŸi tahmin edilmektedir. 2 milyondan fazla çocuk okula gidememektedir. Suriyeli çocukların yaklaşık üçte ikisi ailesinden birini kaybetmiÅŸtir” ifadelerine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.